li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • A rossz lövés "begyakorlása"

  Sokan – talán túl sokan – foglalkoztak már azzal a dologgal, hogy tanácsot adjanak az íjászoknak a gyakorlást illetően.
  Épp ezért nem teszem ezt. Megtette már ezt rengeteg jó és kevésbé jó oktató, és meg is teszi nap mint nap.
  Arra szeretnék rámutatni, hogy mit NEM KELL gyakorolni...

  Segítségemre volt az „Íjász Lap” 1998. májusi száma, melyből Dick Tone (ford. Darnay László) publikációját közlöm a következő sorokban.

  „Minden komoly íjász elismeri, hogy a versenyt valószínűleg az nyeri meg, aki több tökéletes lövést hajt végre. Ezért minden céllövő íjász olyan lövőgéppé szeretne válni, amely az egyik lövést pontosan ugyanúgy hajtja végre, mint a másikat. Ez nagyon egyszerűnek látszik, amíg meg nem próbáljuk.

  Ha valahogy minden körülmény össze is jön (mint pl. céltábla, terep, íjerő, nap, eső, távolság, íjhangoltság, lelki hozzáállás, barát vagy barátnő stb.), testünknek és lelkünknek még akkor is kemény feladatot jelent 100-200 tökéletes vesszőt elengedni.

  Ennélfogva a felkészülést azzal kezdi az íjász, hogy a lövésmódját, íjhangoltságát és irányzékát rendbeteszi. Kiérkezvén a pályára feltesz egy céltáblát, kiválaszt egy távolságot, és addig pengeti a vesszőket, amíg ki nem fárad. Figyeljük meg, ha az íjász a lövésmódjával (forma) vagy annak egy részével egyáltalán foglalkozna, akkor abban a hitben térhetne meg otthonába, hogy haladt előre, és idejét arra fordította, hogy még jobb íjásszá váljék.

  Ha ezt a tipikus edzéshelyzetet kritikus szemmel nézzük, rádöbbenhetünk, hogy a versenyző idejének jelentős részét a ROSSZ LÖVÉS BEGYAKORLÁSÁRA fecsérelte.

  Ha valakinek az a célja, hogy valamely sportágban a legjobb legyen és ehhez edző segítségét is igénybe veszi, mindig az alapokkal fogják kezdeni. A legtöbb ember számára a gyakorlás (alapmozgás) unalmas és egyhangú. Egy golfjátékos sok-sok órát tölt el gyakorlással – egyik labdát a másik után ütögetve – mielőtt megkísérelné, hogy a rendes pályára kimerészkedjék. A focisták az alapokat hónapokon keresztül gyakorolják, méghozzá naponta kétszer. Bármelyik sportágat is figyeljük, megállapíthatjuk, hogy azok győznek, akik az adott napon jobban uralták az alapmozgásokat, mint a többiek.

  Szóval erről van szó. Úgy tűnik, hogy az íjászok jelentős része azt hiszi, hogy rájuk nem vonatkoznak az alapmozgások gyakorlása. Pedig az íjászat a legtöbbet követelő, legnehezebben elsajátítható sportágak egyike. Az íjászat nagy kitartást, elszánt gyakorlást, lelki képességeget, a mozgás feletti teljes uralmat, legfőképpen minden lövés azonos végrehajtásának képességegét követeli meg. Tudjuk ezt, de úgy látszik, hogy nem tudjuk magunkat rávenni arra, hogy el is higgyük. Ennek következtében azzal töltjük az időnket, hogy a céltáblára lövöldözünk és megpróbálunk minden vesszőt a tízesbe dugni. Ezzel egy időben próbáljuk a lövésmódunkat tökéletesíteni, hogy mindent egyformán csináljuk. Viszont tudjuk, hogy lövéseinknek feltehetően több, mint ötven százalékát nem hajtottuk végre tökéletesen, ami azt jelenti, hogy a gyakorlási időnk több mint felét a rossz lövés, és rossz mozgás betanulására fordítottuk.

  A következtetés éppoly egyszerű, mint amilyen nehéz a valóságban véghezvinni. Minden íjásznak meg kell tanulnia 100-200 tökéletes lövést végrehajtani, mielőtt megkísérelne bármely távolságról is a tízesekbe lövöldözni.

  A helyes mozgás megtanulásához álljunk öt méterre egy pucér, azaz céltábla nélküli vesszőfogó elé, és kezdjük el csukott szemmel lőni. Szemünket akkor csukjuk be, amikor – teljes kihúzás után – az irányzék a vállmagasságban elhelyezett vesszőfogó közepére mutat. Amikor becsukjuk a szemünket, elkezdjük jobban érezni a lövést, mint eleddig bármikor. Tudjuk a mozgásunkat ellenőrizni, és rávezetni magunkat arra, hogy minden lövést tökéletesen hajtsunk végre. Ekkor az edzésidőt száz százalékig arra használjuk, hogy eredménye a tökéletes lövés legyen."

  -Román P.-

  (folyt.köv.)

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua