li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Melyik íjjal a legnehezebb lőni?

  Melyik íjjal a legnehezebb lőni? Örök kérdés, mely szinte minden nap elhangzik a laikusok szájából.
  A válasz pedig minduntalan ugyanaz: mindig azzal az íjjal a legnehezebb lőni, amelyik éppen a megkérdezettnél van.
  Nemigen hallani olyat, hogy egy tradicionális íjat használó ember azt mondaná, hogy a csigás íjakkal a legnehezebb lőni, hanem azt, hogy a tradicionálissal a legnehezebb lőni. Illetve fordítva is igaz az egyenlet: egy csigás íjjal lövő ember szerint a csigás íjjal a legnehezebb lőni, nem pedig egy tradicionálissal.
  Egyszóval, amilyen egyszerű a kérdés, olyan bonyolult a válasz.
  Tíz megkérdezett íjásztól tizenkétféle választ fogunk hallani… minimum.
  Én viszont bátorkodtam ezt a kérdést kicsit jobban körüljárni, tekintve, hogy számos íjtípussal dolgoztam az évek alatt, és így, saját bánatomon/örömömön megtapasztalva talán egy objektívebb véleményt tudok alkotni ezügyben.

  IV.rész: A csigás íj

  Kétségtelen, hogy maga a csigás íj az íjászat technikai csúcsa.
  Az íjkarok és a középrész (főleg a legfrissebb gyártású íjaknál) a legmodernebb anyagokból készülnek, amik nagyban megkönnyítik a felhasználást.
  Maga az íjon található "csiga" (billenő görgő) a kihúzás végén nagy százalékban kikönnyíti a húzóerőt, azaz az íjász jóval kisebb erőt tart, mint amennyi erőt az íj valójában le fog majd adni.
  A célzás hosszabb ideig gond nélkül kivitelezhető, ezáltal gondosabb is természetesen, maga az íj pedig olyan meggyőző sebességgel röpíti ki a nyílvesszőt, hogy az még az avatatlan szemeket is káprázatra készteti.
  Igen ám, de... De!
  Miután a csigás íj nem generál erőt, így a nagyobb húzóerőt bizony az íjásznak kell "beletenni" az íjba. Ez egyszerű fizikai törvényszerűség... és bizony ez az erő az esetek túlnyomó részében - egy "átlagos" erejű csigás íjat feltételezve - sokkal nagyobb (nem ritkán a kétszerese) egy - "átlagosnak" mondható - reflexíj erejéhez képest.
  Ha még ez nem lenne elég, hogy nagynehezen kihúztuk az íjat, a kikönnyítés olyan "bukkanót" idéz elő a húzáshossz végén, hogy sok esetben a nyílvessző leesik a kifutóról (számtalan baleset következett már be emiatt...). A kihúzás után a szokatlan kikönnyítés könnyűszerrel összerántja (azaz az íj "magától" visszanyeri az eredeti formáját) a tapasztalatlan íjászt, nem kis meglepetést okozva ezzel. A célzás valóban hosszabb ideig tart(hat), azonban az az erőkifejtés, amivel az íjat kihúzta a delikvens, szinte minden energiáját elvette - így már nem tud megfelelően a célzással foglalkozni.
  Egyszóval: ami az egyik oldalon előny, ugyanazon dolog a másik oldalon hátrány...

  Tehát úgy vélem, mindenki által világossá vált: a csigás íjjal valóban könnyebb lőni, mint az íjak többi fajtájával - azonban egyúttal jóval nehezebb...

  Román P.

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua