li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Melyik íjjal a legnehezebb lőni?

  Melyik íjjal a legnehezebb lőni? Örök kérdés, mely szinte minden nap elhangzik a laikusok szájából.
  A válasz pedig minduntalan ugyanaz: mindig azzal az íjjal a legnehezebb lőni, amelyik éppen a megkérdezettnél van.
  Nemigen hallani olyat, hogy egy tradicionális íjat használó ember azt mondaná, hogy a csigás íjakkal a legnehezebb lőni, hanem azt, hogy a tradicionálissal a legnehezebb lőni. Illetve fordítva is igaz az egyenlet: egy csigás íjjal lövő ember szerint a csigás íjjal a legnehezebb lőni, nem pedig egy tradicionálissal.
  Egyszóval, amilyen egyszerű a kérdés, olyan bonyolult a válasz.
  Tíz megkérdezett íjásztól tizenkétféle választ fogunk hallani… minimum.
  Én viszont bátorkodtam ezt a kérdést kicsit jobban körüljárni, tekintve, hogy számos íjtípussal dolgoztam az évek alatt, és így, saját bánatomon/örömömön megtapasztalva talán egy objektívebb véleményt tudok alkotni ezügyben.

  III.rész: Az irányzékos reflexíj

  Ahogy azt az eszköz elnevezése is mutatja, ezen a típusú íjon van irányzék, azaz egyfajta referencia pont, ami nagyban megkönnyíti a célzást.
  Igen, megkönnyíti - de nem teszi könnyűvé.
  Aki lőtt már ilyen íjjal, az tapasztalhatta, hogy az irányzék "táncol" a célon: azaz meghatározott formájú és irányú mozgást végez.
  Egy kezdő irányzékos lövő megpróbálja ezt a mozgást megállítani (ami többnyire sikertelen), vagy abban a pillanatban oldani, mikor az irányzék épp a cél közepében van mozgás közben. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz: a mellélövés...
  Nem könnyű a mozgó célképet mozgásban hagyni, csak arra figyelve, hogy a fő mozdulatok, úgymint a tartás, a feszítés és az oldás rendben legyenek. Mert bizony ezek hiányában hiába van irányzék az íjon, a célbalövés sikertelen marad.
  Megjegyezendő, hogy az irányzékokkal párhuzamban az íjakra különféle stabilizátorokat és kompenzátorokat szerelnek, ami szintén a jobb lövést készíti, illetve segíti elő. Igen ám, de ezek használatát ismételten tanulni, és nem utolsósorban szokni kell, mert gyakorlat és tapasztalat nélkül bizony itt is elmaradnak az eredmények.
  Summa-summárum: itt már jóval több dologra kell egy igazán rövid időintervallumban figyelnie az íjásznak ahhoz, hogy a találatok biztosak és pontosak legyenek. Míg a "szerényebben" felszerelt íjaknál ez nem jelent nagy gondot, itt az irányzék, a kattintó, a stabilizátor használata már külön figyelmet érdemel, mely nélkül a pontos lövés elképzelhetetlen.

  Egyszóval bátran kijelenthető, hogy az eddigiekben általam felsorolt íjtípusok közük az irányzékos reflexíjjal lőni a legnehezebb - ugyanakkor a legkönnyebb is.

  Román P.

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua