li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Melyik íjjal a legnehezebb lőni?

  Melyik íjjal a legnehezebb lőni? Örök kérdés, mely szinte minden nap elhangzik a laikusok szájából.
  A válasz pedig minduntalan ugyanaz: mindig azzal az íjjal a legnehezebb lőni, amelyik éppen a megkérdezettnél van.
  Nemigen hallani olyat, hogy egy tradicionális íjat használó ember azt mondaná, hogy a csigás íjakkal a legnehezebb lőni, hanem azt, hogy a tradicionálissal a legnehezebb lőni. Illetve fordítva is igaz az egyenlet: egy csigás íjjal lövő ember szerint a csigás íjjal a legnehezebb lőni, nem pedig egy tradicionálissal.
  Egyszóval, amilyen egyszerű a kérdés, olyan bonyolult a válasz.
  Tíz megkérdezett íjásztól tizenkétféle választ fogunk hallani… minimum.
  Én viszont bátorkodtam ezt a kérdést kicsit jobban körüljárni, tekintve, hogy számos íjtípussal dolgoztam az évek alatt, és így, saját bánatomon/örömömön megtapasztalva talán egy objektívebb véleményt tudok alkotni ezügyben.

  II.rész: Középlövő reflexíj

  Sokak szerint ezzel az íjtípussal már jóval könnebb lőni, mint a tradicionális íjakkal… de miért is?
  Ezeket az íjakat úgy alakították ki, hogy ún. középlövőek (vagy majdnem középlövőek) legyenek. Azaz, az íj középrészén, a markolat fölött egy "ablakot" vájtak az anyagba, hogy a nyílvessző majdan teljesen (vagy majdnem teljesen) egyenesen repüljön ki. Az sem elhanyagolható szempont, hogy itt már jelen van a markolat, ami lehetővé teszi, hogy az íjász mindig pontosan ugyanott tartsa a kezét - ez szintén nagyban megnöveli a pontosságot.
  A karok anyagai már nem kizárólag természetes anyagokból készülnek, hanem sok esetben már olyan modernebb összetevőkből, ami miatt sokkal gyorsabb, és ezáltal hatékonyabb az íj.
  Igen ám...
  Viszont ezek az íjak a pontosságuk mellett igencsak "agresszívek". Értem ezt arra, hogy ugyanazon felhasználási mód mellett jóval nagyobb hibát képesek véteni az íjászok, mivel az íj gyorsabb.
  Ha a markolatot nem megfelelően fogja az íjász, ha az ideg nem pontosan oda illeszkedik a fix-ponthoz, borítékolható a mellélövés.
  Egyszóval: egyrészt könnyebb velük lőni, másrészt jóval nehezebb.

  Mindent összevetve: ezzel az íjjal sokkal nehezebb lőni, mint a tradicionálissal - ugyanakkor sokkal könnyebb is.

  - Román P.-

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua