li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Az íjász felszerelése

  Ha már megvan minden felszerelésünk az íjászathoz, nem árt a lövések előtt még egyszer a „málhába” pillantanunk : kategóriától függetlenül nagy segítség a megfelelő felszerelés megválasztása.

  Minden alkalommal, ha gyakorlunk, legyen szó akár komplett edzésről, akár egy egyszerű „délutáni pufogtatásról”, mindenképp úgy állítsuk össze a felszerelésünket, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiben.

  A ruházatunk minden esetben alkalmas legyen az íjászatra : kényelmesen lehessen benne mozogni, ne érjen az ideg a ruhaujjhoz, a mellrésznél se lebegjen az öltözék. A lábbeli legyen kényelmes, lehetőleg zárt sportcipő. Ha szabad téren gyakorolunk, mindenképp legyen rajtunk sapka, lehetőleg ellenzős – a túlzott napfény kellemetlen élményekkel gazdagíthat bennünket.
  Vegyük figyelembe, az íj nem mindig lesz a kezünkben. Akár egy-egy rövid pihenő, akár a vesszők összegyűjtésénél le kell, hogy tegyük a kezünkből. Épp ezért szerezzünk be valami íjtartó állványt, amire az íj biztonsággal ráhelyezhető, épségét megóvandó.
  A vesszők szállítására, tárolására fordítsunk külön gondot. Lehetőleg legyen nálunk tegez, megkönnyítve ezzel munkánkat.
  Az ujjak és az alkar védelme szintén fontos feladat : ezen felszerelések hiánya rányomja bélyegét az egész gyakorlatra.
  Legyen nálunk lehetőleg mindig ragasztó, a leesett hegyek, tollak ragasztásához. Csavarhúzó, csavarkulcs az íj beállításaihoz.

  Ha már érzünk magunkban annyi bátorságot, hogy versenyre menjünk, szintén sarkalatos feladat a megfelelő felszerelés összeállítása.

  Pályaversenyeken viszonylag egyszerű dolgunk van : a versenykiírásban mindig szerepel : fehér nadrág, fehér, vagy egyesületi póló. Ettől csak különleges esetekben lehet eltérni.
  Az íj és a vesszők összeállítását szintén szabályok korlátozzák, de az íjtartó állvány, a tegez, benne a technikai javítókészlettel, távcső, elengedhetetlen kellék.
  A szabadban rendezett versenyeknél – különösen nyáron – a fejfedő és a napszemüveg (célzószemüveg) külön javallt!
  Terepíjász megmérettetéseken azonban más a helyzet : a természet gyakran meglepi az íjászt – a pályaépítők pedig még többször. Készüljünk föl arra, hogy nemegyszer árkot kell ugrani, dombot mászni, hegyre kapaszkodni, patakon átkelni.
  Lábbelinek lehetőleg válasszunk bakancsot. Ez megvédi bokánkat az esetleges ficamtól, a mindenféle tüskés bozótoktól.
  A ruházatunk amellett, hogy kényelmesen tudjunk íjászni benne, alkalmas legyen legalább egy nap terepen való eltöltéséhez. Legyen nálunk minden esetben esőkabát, az időjárási körülményekhez képest pedig mindig legyen eggyel több réteg ruhánk.
  Ne feledjük : lövés közben a meleg még mindig jobban elviselhető, mint a hideg!
  Ügyeljünk arra, hogy a versenypályát csak különösen indokolt technikai ill. egészségügyi probléma miatt lehet elhagyni! Legyen tehát mindig nálunk elegendő folyadék (nem alkohol!), szendvics, igény szerint csokoládé, sebtapasz, technikai javító felszerelések, távcső. A megfelelő hátizsák különösen ajánlott!
  Az íj és a nyílvesszők viselésére, használatára fordítsunk kiemelkedő figyelmet! Tegez mindenképp legyen a vesszők számára, és lehetőleg ne akadályozzon bennünket a mozgásban.
  Ügyeljünk arra, hogy nehogy megsebesítsünk másokat, ne zavarjuk versenytársainkat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott célt meg tudjuk biztosan lőni, akkor inkább ne húzzuk ki az íjat!
  Bár a versenyeken tilos a kommunikációs berendezések használata, legyen nálunk mobiltelefon, amivel baleset esetén értesíteni tudjuk társainkat.

  Ne feledjük : akár gyakorlásról, akár versenyzésről van szó, a rendelkezésre álló felszerelésünkön rengeteg múlhat.
  Múlhat egy érem, egy helyezés, de múlhat rajta akár egy kellemes délután.

  De mindenekelőtt múlhat rajta a biztonság...

  -Román P.-

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua