li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • A célzás (III.)

  A reflex-, illetve csigás íjakon gyakran láthatunk mindenféle célzásra alkalmas szerkezetet.
  Ez az irányzék, a modern technikai íjászat egyik nélkülözhetetlen kelléke.

  Az irányzékos lövésnek mind a reflex, mind pedig a csigás íjak esetében majdhogynem ugyanúgy kell történnie.
  A különbség inkább a felhasznált eszközökön van.

  Csigás íjak esetében, oldógép használatakor mindenképp érdemes – de kézi oldáskor is ajánlott – az ideg szálai közé átnézőt, ún. „peep sight”-ot tenni. Az ideghez közelebb eső szemünkkel (jobb kézzel húzó íjász esetén a jobb szem), ezen a „kukucska”-n átnézve a célzótüskét a cél közepére irányítjuk oly módon, hogy az irányzék kerete épp hogy látszódjék, majd útjára bocsájtjuk a nyílvesszőt.
  Több célzótüskével rendelkező irányzék esetén lehetőségünk van arra, hogy a különböző tüskéket különböző távolságú célhoz tudjuk belőni.
  Célszerű olyan irányzékot választanunk, melyen van vízszintező. Terepen hajlamosak vagyunk az íjat a domborzat irányába fordítani, ilyenkor korrigálni tudjuk a hibát.
  A pontosabb célzás érdekében választhatunk ún. „scope”-ot is szereléknek. Ez tulajdonképpen egy vertikálisan és horizontálisan is egyaránt állítható nagyítós, szálkeresztes, rendszerint kör alakú irányzék. Nagyítása – típustól függően – 2,4 vagy akár 6szoros is lehet.

  Reflex íjaknál jobbára „csak” a pályaíjászok használnak irányzékot. Ez nagyjából megegyezik az előzőekben említett „scope”-pal, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben rendszerint nem használunk beépített lencsét, nagyítót, valamint az ideg szálai közé sem teszünk átnézést segítő eszközt.
  Az íjat a fixpontba húzva, szintén az ideghez közelebb eső szemünkkel az irányzékot a célra tartjuk oly módon, hogy az ideget annak a jobb oldalára helyezzük, majd oldunk.
  Nagy tapasztalat, valamint állandó, biztos fixpont szükséges ehhez a célzási módhoz.

  Mindkét íjtípus esetében, a becsapódás után, az eltérésnek megfelelően beállítjuk az irányzékot: a találattól függően az eltéréssel megegyező irányba.

  Nehézségei és viszonylag költséges eszközigénye ellenére ez a legbiztosabb célzási mód az íjászaton belül: a találtok még egy kezdőnél is önmagukért beszélnek...

  -Román P.-

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua