li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • A "jó" példák

  Sokan (mostanában pedig túl sokan) keresnek meg azzal, hogy néztek ők a neten valamiféle videókat, és ott ez-meg-ez ezt-meg-ezt csinálta ezzel-meg-ezzel, és az-meg-az azt-meg-azt mondta, hogy ezt így-és-így kell csinálni – no és persze mindez szöges ellentétben van azzal, amit esetleg egy tapasztaltabb íjásztól hallott.

  Vissza-visszatérő probléma ez… mert igenis probléma, amivel ha nem foglalkozunk, meg is lesz az eredménye.
  Tény és való, manapság a világháló telis tele van mindenféle videókkal, hivatkozásokkal, cikkekkel, ahol jobbára igen kevés tapasztalattal rendelkező íjászok próbálják osztani a tanácsokat (Menybéli Íjfeszítő, csak nehogy ez a blog is ilyen legyen…). Amivel még nem lenne baj, sokkal inkább azzal, hogy amit mondanak/írnak, azt sajnos nem lehet hasznosítani. De mégis, nagyon sok ember ezekből, tőlük próbál információkhoz jutni.

  Alapvető probléma az – az élet szinte minden területén -, hogy az „idegenektől” könnyebben megfogadunk sok mindent, sok esetben anélkül, hogy valamelyest is utánanéznénk, hogy az az információ helyes-e, vagy sem. A mellettünk lévő emberektől pedig nem veszünk tudomást, holott lehet, hogy pont ők tudják jól a dolgokat.
  Hiába, a saját hazájában senki nem lehet próféta…
  Hiába mondja az edző, hogy ezt így-és-így kell csinálni, ha emberünk hazamegy, és a youtube-on lát valami neki jobban tetszőt, és sutba dobja edzője tanácsait. Hiába csinálja jól a dolgokat sok ezer ember hosszú évek óta, ha valaki úgy hiszi, van "egy rövidebb út az erdőn keresztül".... Jól tanítani csak akkor lehet, ha van hozzá megfelelő befogadókészség is.

  Természetesen nem azokról az információkról beszélek, amiknek ha utánaolvas az ember, visszaigazolást nyer, hanem azokról a különféle videókról, amiken bemutatnak egy "jó" tartást, egy "jó" oldást, egyáltalán, olyan alapvető hibákkal rendelkező emberek próbálnak meg a helyes mozdulatokról és megfelelő felszerelésekről, összeállításokról beszélni, hogy az inkább nevetséges, semmint követendő.
  Persze ahogy a "követőiket", őket sem lehet arról meggyőzni, hogy ez nem biztos, hogy helyes, nem biztos, hogy célravezető....

  Így hiába is próbálnám meggyőzni az emberek arról, hogy ne ezekből az információkból merítsék a tudásukat, tudom, jól tudom, lehetetlen.
  Próbáltam már számtalanszor…

  De egy kérdést azért had tegyek föl ezúton (is): vajon olyan méltán híres, és nagy tapasztalattal bíró hazai íjászok, mint például Nahóczki Péter, vagy Gondán György (és még sorolhatnám), miért nem készítnek magukról videókat, miért nem osztják meg azokat a különböző portálokon, és miért nem próbálják a saját stílusukat ráerőltetni bárkire is?
  Pedig ha valakik, akkor Ők ezt igazán megtehetnék…

  A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját fantáziájára bízom…

  - Román P. -

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua