li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • A lövés

  Amennyiben már megtaláltad a neked legmegfelelőbb íjat, akkor valószínűleg már alig várod, hogy kipróbálhasd.
  Kívülről nézve a lövés egy roppant egyszerű dolognak tűnhet.
  De nézzük csak meg egy kicsit közelebbről :

  Az két leglényegesebb tényező a megfelelő alapállás és a tartás.
  Az első időben álljunk a célra merőlegesen enyhe terpeszállásban. Próbáljuk testsúlyunkat egyformán terhelni mindkét lábunkra.
  Az íjat lazán fogjuk a kezünkbe (nagy segítség a csuklószíj), a mutató- és hüvelykujjunk közötti tenyérrésznél. Túl erős és merev tartásnál „belecsavarhatunk” az íjba a lövés pillanatában, ami pontatlan találatot eredményez.

  A nyílvesszőt az idegre helyezve ügyeljünk arra, hogy az ideg pattanjon bele a vesszővégbe (nock), ne túl lazán, de nem is túl szorosan. Normál esetben a vezértoll álljon merőlegesen kifelé, így a másik két fekvőtoll ki tud siklani az íj oldalánál.

  Célra tartva emeljük fel az íjat, majd másik kezünkkel húzzuk ki az ideget az arcunk felé. Célszerű három ujjal tartani az ideget, mutatóujjunkat a vessző fölé, középső- és gyűrűs ujjunkat a vessző alá helyezve.
  Ügyeljünk arra, hogy a tartó kéz könyöke enyhén forduljon kifelé (ellenkező esetben a fájdalom, amit az ideg alkarra való rácsapódása eredményez, magáért beszél), vállunk pedig maradjon laza amennyire lehetséges.
  A feszítő, húzó kezünk ne legyen merev, próbáljuk a hátizmainkat igénybe venni az íj megfeszítéséhez.
  Az ideget az arcunkig húzva keressünk egy fix pontot, ahová mindig húzni fogjuk az íjat.

  Oldásnál nem csak egyszerűen elengedjük az ideget, hanem feszítő kezünket hátrább húzzuk a fülünk irányába. Ennek elmulasztása esetén az ideg „megpendül”, létrejön egyfajta „oldáshiba”, és vele együtt a pontatlan találat. Az oldást lényegesen megkönnyíti az oldógép használata a csigás íjaknál.
  Oldás után ne rántsuk le azonnal a kezünket, mert belemozdulhatunk a vessző útjába; a lövés folyamata csak a vessző becsapódásával érjen véget.

  Találat után már nyugodtan ereszthetjük le karjainkat :
  IGEN, megtörtént az ELSŐ lövés...

  -Román P.-

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua