li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Vásárlási útmutató

  A technika csúcsán – ahol az eszköz többet tud az embernél

  Nevét nézve sok esetben értetlenséggel találkozik a kor leendő íjásza. „Csigás íj?!” -csodálkozik a név hallatán.
  Nos, igen, a név. Szintén az a fránya fordítás. A magyar nyelvben megfelelő szakszó híján a karok végén található „csigák”-ról kapta az elnevezést (az angol nyelvben compound bow megjelöléssel szerepel) ez az íjtípus.

  Sokszor, sok helyen definiálták már a csigás íjakat, működésüket, felhasználásukat. Nem célom ezen publikációk sem ismétlése, sem megcáfolása. Szinte minden íjászfórumon megtalálhatja mindenki a kedvére való íjászoktól és íjgyártóktól a neki legmegfelelőbb szakmai segítséget. A következő sorokban csak a lehető legnagyobb vonalakban vázolom az eszközt, mintegy vásárlást megelőző tájékoztatásként.

  Nem fér kétség hozzá, a modern csigás íj egy fantasztikus vadászfegyver.
  Azonban bármelyik gyártó is hirdeti a „High-tech”, „Ultra”, „Pro” vagy „Master” íjait, ne feledd, hogy a csigás íj még mindig csak egy relative egyszerű eszköz : könnyen hozzáférhető anyagokból készítik, csak egy maroknyi mozgó alkatrésze van.

  Szinte mindenki „vesszőparipája” a gyorsaság, azaz íj kezdősebessége.
  Sokan gondolkodnak úgy, hogy miután fizakilag gyengébbek, gyorsabb íjat vesznek, hogy ezzel pótolják a „hiányosságaikat”.
  Ne gondold azt, hogy egy olyan íj, amelyik 320 fps-al képes a nyilat kilőni "erősebb", mint az amelyik 285 fps-al lő, és közben az az erő, amely a lövéshez szükséges ugyanaz marad. Általában, ha egy íj gyorsabban lő, akkor az azért van, mert több energiát, erőfeszítést igényel annak kihúzása. A csigás íj egyszerűen egy olyan gép, amely olyan energiát tárol, amelyet az íjász biztosít, és majd amelyet átad a nyílvesszőnek. Sajnos, nem tudsz kinyerni több energiát az íjból, mint amennyit abba beletettél. Semmilyen mérnöki munka vagy fantasztikus tervezés nem változtathat ezen. A lényeg: a csigás íj nem állít elő energiát, és nem is sokszorozza meg azt. A fizika törvényei ezt tiltják.

  Ha már vásárlás céljából nézegettél új csigás íjakat, bizonyára észrevetted, hogy jelentősen különbözik azok felajzási távolsága.
  A rövidebb ajzású íjak általában gyorsabbak, viszont kevéssé jóindulatúak, több ügyesség, jobb lőkészség kell a pontos lövéshez velük. Miután a vessző hosszabb ideig és hosszabb távolságon van kapcsolatban az ideggel, több a lehetőség a hibázásra a lövés alatt, amelynek igencsak káros hatása van a pontos lövésre.
  A nagyobb felajzási távolságnak éppen ezzel ellentétes hatása van: korlátozza a hibák lövésre kifejtett hatását.
  Ha tökéletes módon lősz, akkor a rövid felajzású íj pont olyan pontos, mint a hosszú. De ha csak átlagos ügyességű vagy, illetve hajlamos arra, hogy alkalmanként elrontsd a lövést, akkor egy kicsit hosszabb felajzású íj biztosan pontosabb lesz a kezedben a legtöbb lövési helyzetben.
  Egy átlagos új csigás íj felajzási távolsága kb. 7". Rövidebb felajzású íjak (5"-6.5") gyorsabbak lesznek, de kevésbé „megbocsátók”. Hosszabb felajzású íjak (7.5"-9") általában lassabbak, de sokkal jobb indulatúak a hibákkal szemben.

  A húzóerő tekintetében szintén nem árt az „óvatosság”.
  Egy átlagos fizikai erővel rendelkező felnőtt férfi legkényelmesebben egy 55-60# húzóerejű íjat tud használni. Egy átlagos erejű nő kényelmesen egy 30-35# húzóerejű íjjal képes lőni.
  Az az igazság, hogy sokan fitogtatni akarják erejüket, és megpróbálnak erős íjakkal lőni. Bizonyára láttál már olyan srácokat, akik nagyon határozottan bizonyítani akarták macsó erejüket és majd megszakadnak a 70 # -os íjak agyvérzésig fokozódó húzogatásában, rángatásában. Az erőlködés ellenére a legtöbb ember még mindig túl erős íjat választ.
  Néhány csigás íjat 100# -os változatban is kapni lehet. Viszont ezt az íjat legalább 500 graines vesszőkkel kell használni és nagyon jó minőségű kiegészítők kellenek hozzá, hogy csillapítsák a vibrációkat és ellenálljanak annak az erős rázásnak, amit az íj gerjeszt.
  Ezeket az íjakat speciális célokra használják, ahol hatalmas kinetikus energia szükséges.

  A csigás íjak alakja, mérete szinte zavarbaejtően nagy skálán mozog.
  Hosszabb, rövidebb íj, kisebb, nagyobb középrésszel. De melyik is vajon az ideális?
  A rövid íjaknak van néhány előnye. A legtöbb rövid íj egészen gyors, legalább annyira, vagy még jobban is, mint hosszú társai. Észrevehetően kisebbet rúgnak, miután a rövid íjak karjai jobban hajlítottak, és miután középrészeik is kisebbek, ezek ellenére azok a versenyíjászok, akik csúcspontosságra törekszenek mégis a stabilabb, hosszú íjakat szeretik.
  Mielőtt rövid íjat vennél, meg kellene gondolnod néhány hátrányukat is. A rövid íjakat első sorban azzal a szándékkal építették, hogy elsütővel lőjenek vele. A legtöbb kézzel oldó íjász minimum 38-40" tengelytávú íjat választ!
  Sokszor hallhattátok a „rúgás”, „ütés” kifejezéseket. Talán még valaki azt is javasolta, hogy csendes, nyugodt íjat vegyetek. De nézzük csak, mit rejtenek valójában a fogalmak :
  Az az íj, amelyik nem rúg oldás után olyan, mint egy kocsiajtó, amelyik szinte hangtalanul csukódik, ha becsapják. Amíg ez egy amatőrnek azt sugallja, hogy ez egy jól megépített termék, valójában meglehetősen kis hatása van a teljesítményre.
  A csigás íj célja az hogy a vesszőt pontosan lője ki és juttassa a célba, és nem az hogy a kezedet kellemes melegen és lágyan érezd!
  Csak ha a rúgás mértéke nagyon nagy, csak akkor lehet annak káros hatása a pontosságra és a komfortra. A középrész anyagának, a varázslatos cam-rendszereknek illetve rezgéscsillapítóknak dacára, a rúgást vagy ütést a kézen egy dolog befolyásolja. EZ A KAR ÉS KÖZÉPRÉSZ ÁLTAL BEZÁRT SZÖG. Amikor egy íjat elsütnek a karok visszaugranak eredeti helyükre. Miután a mozgó karok egy egységet képeznek a középrésszel, az is előreugrik (rúg, megüti a tartó kezet).
  Alapjában véve, ha a karok úgy pozícionáltak, hogy elsütéskor előre ugranak, akkor ezt teszi a középrész is. Miután a kezed az egyetlen, ami megállítja ezt az előre irányuló mozgást, a középrész előre ugrását rúgásként érzed. De néhány íjat úgy terveztek, hogy karjai jobban hajlítottak, majdnem parallel módon. Ha egy ilyen íjat elsütünk, a karok fel, illetve lefelé ugranak, így a felső kar felfelé irányuló mozgását az alsó kar lefelé irányuló mozgása kioltja és fordítva. Az ilyen íj nem rúg.

  Let-off, azaz a „kikönnyítés”. Sokan, sokfélét tartanak jónak.
  A modern csigásíjak többsége már a 80%-os könnyítést alkalmazza. Többek szerint minél nagyobb a kikönnyítés, annál könnyebb az íjjal lőni. Ez csak részben van így.
  Míg a 80%-os íjat valóban könnyebb megtartani, addig az 50-65%-ot könnyítő íjakkal általában pontosabb lövést tud leadni a kezdő íjász. Hogy miért?
  Egy „könnyű” íjjal sokkal tovább van lehetőség a célzásra, a nehezebbet viszont könnyebb a célon tartani. Melyik hát a jobb?
  Attól tartok, ezt csak a tapasztalat hozza majd meg.
  Viszont tény : a könnyebb íjakat a vadászíjászok, a nehezebbeket a céllövők használják előszeretettel.

  A csigákról (cam-okról) sok szót szintén nem ejtenék.
  A korigényeknek megfelelően szinte lehetetlen pontosan felsorolni a formákat, elnevezéseket. Minden gyártónak a „zászlóshajóján” épp az aktuális legmodernebb csiga szerepel, hangoztatva annak előnyeit a többiekéhez képest.
  A piacon kaphatók két-, egy-, másfél- illetve hybridcamos íjak, a lehető legkülönbözőbb formákban.
  „Sarkosítva” a lényeget : a kétcamos íjakat lényegesen nehezebb behangolni, mint az egy- vagy másfélcamos íjakat, a formák pedig a „húzásgörbét” határozzák meg.
  Véleményem szerint szintén a tapasztalat határozza meg azt, hogy neked mi a legmegfelelőbb.
  Viszont amit mindenképp tudni érdemes : NEM KIZÁRÓLAG a csigák alakjától lősz majd jobban!

  A csigás íj kiválasztása rendkívül nehéz. Azt javasolom, tartsd meg a prioritásokat az új íj megvásárlásakor aszerint, hogy mely tulajdonságokat tartasz a legfontosabbnak.
  Próbálj a lehetőséged szerint minél több íjjal lőni az ismerőseid jóvoltából.
  Azt tanácsolom, fordíts nagyobb gondot olyan tulajdonságokra, mint a felajzási magasság, a fogás, a cam típus, és a tengelytáv, míg néhány olyan dolog, mint a márkanév, a kar típusa, az íj kis súlya, és a kezdősebesség egy kicsit kevésbé legyen fontos.

  Egy jó csigás íj rajta a megfelelő kiegészítőkkel páratlan lehetőségeket biztosít számodra, hogy a lehető legjobb íjász legyél.
  Tudásod, lehetőségeid itt már egy páratlan technikai matériával kerülnek össze, ha valami nem sikerül, az szinte száz százalékban csak rajtad múlik.

  Ez az íj jóval többet tud nálad...

  -Román P.-

  (köszönet a PTE-PEAC íjász egyesületnek a hasznos információkért)

  Számszeríjak

  Egy kicsit megkésve bár, de nem elfeledve : a számszeríjakról is kell ejtenem néhány szót.
  Hátha valaki emellett teszi le a voksát, ezt a fajta íjat választja.
  Röviden, tömören : a történészek szerint ugyan konkrétan nem, de a legelhivatottabb íjászok szerint a számszeríjnak „köszönhető” végül is az a tény, hogy az íj kiszorult mind a harcmezőkről és mind a vadászatból.

  Az íj – mint a régebbi korok kizárólagos lőfegyvere – egészen a „százéves háborúig” (1337-1455) tartotta prioritását könnyű kezelhetősége, beszerezhetősége és tűzgyorsasága miatt. Ekkor azonban a franciák által használt akkori „csodafegyver” rögtön más megvilágításba helyezte a lőfegyvereket.
  A felhúzás során a harcos egy külön erre a célra rendszeresített pajzs, a pavise mögé bújva sérthetetlen maradt ellenfelei számára, így a katonák között is viszonylag hamar hatalmas népszerűségnek örvendett. A hatalmas átütő ereje, egyszerű kezelhetősége miatt gyakorlatilag lesöpörte a színtérről az íjat.

  A számszeríj – más néven nyílpuska – tulajdonképpen egy nyélre erősített íj (erre utal az angol elnevezése, a crossbow is), melyet használója külön erőfeszítés nélkül is kifeszített állapotban tud tartani. A nyél továbbá lehetővé teszi a felhúzás és az elsütő mechanizmus megoldását is. Így ez olyan eszköz, melyet a hagyományos íj használatához szükséges erővel és gyakorlottsággal nem rendelkező ember is könnyedén használhat.

  Jelenleg reneszánszát éli a számszeríj.
  Az íjhoz hasonlóan modern anyagokból, a kor követelményeinek megfelelően egyre jobb és jobb technikai megoldásokkal készülő eszköz a sportolók egyik nagy kedvence.
  A karok, az üvegszálas erősítésű fától kezdve egészen a lehető legmodernebb „high-tech” anyagokig szinte bármiből készülhetnek, és sok esetben csigákkal oldják meg az előfeszítést. A test fából, fémből, vagy újabban ultrakönnyű és rendkívül stabil ötvözetekből készül, megkönnyítve ezzel is a felhasználási lehetőségeket.
  Egyre többet találkozhatunk velük íjászversenyeken, de a tradicionális számszeríjak replikái sem ismeretlenek a hagyományőrző íjászok számára.

  Viszont, miután a felhasználása lényegesen egyszerűbb így lényegesen könnyebben elsajátítható, mint az íjászat. Ezért gyakorlatilag teljesen külön csoportba kell sorolni a számszeríjat.
  Őrzi ugyan a tradíciókat, megdobogtatja a „keresztesek” szívét egy-egy kecsesebb kivitelű „jószág”, de soha nem ért el olyan magasságokba, mint az íj bármely formája.

  Elavult egy lőfegyver mellett, modern az íjhoz képest. Valahonnan mindig kiszorul, de mégis jelen van, létezik, űzik-hajtják vele azt amit lehet.
  Szenvedély ez is, méghozzá az egyik legnemesebb szenvedély...

  Már nem íj, de még nem is puska... valahol a kettő között félúton, vagy ahogyan a mai lexikonok megfogalmazzák : egy tradicionális gyökerekhez visszaköszönő hideg lőfegyver fajta.

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua