• вентиляции Днепропетровск
 • автономное отопление Днепропетровск
 • монтаж кондиционера Днепропетровск
 • отделочные работы Днепропетровск
 • металлоконструкции Днепропетровск
 • Új év

  Ha lassan is, kicsit „nyögvenyelősen”, de vitathatatlanul elkezdődött az új év.
  Új év, melyben akaratlanul is megfogalmazódik bennünk az, hogy jobbak, többek, sikeresebbek legyünk annál, amik tavaly voltunk.

  Elkezdődtek az edzések is… olthatatlan vágyak, csillogó szemek, remegő kezek.
  Mind mind arra kihegyezve, hogy jobb legyen az eredmény.
  De vigyázat! A nem megfelelő edzésmunka, legyen az bármilyen gyakori, vagy bármilyen hosszú időtartamú, nem feltétlen a siker megfelelő záloga.

  Az edzésmunkákról, az edzések mibenlétéről más több esetben írtam itt a blog-on, így magamat és másokat ismételni nem fogom, mert fölösleges. Ha nem figyeltél rá eddig, akkor valószínű, ezután sem fogsz.
  Viszont edzéseidnél tartsd szem előtt mindig, hogy hogyan és mire szeretnél éppen edzeni.

  Fogalmazd meg még otthon, az edzésre való indulás előtt, hogy a mai napon mit szeretnél csinálni az edzésen.
  Mozdulatokat gyakorolni?
  Beállításokat módosítani?
  Jobb eredményeket lőni?
  Készülni egy-egy versenyre, vagy vadászatra?
  Esetleg csupán unaloműzés gyanánt „pufogtatni” néhányat?

  Semmi esetre sem szabad a feladatokat „összekeverni”.
  Ha az irányzékodat szeretnéd beállítani, akkor ne várd azt, hogy jobbat lősz majd ezen az edzésen, mint a múltkorin. Figyelj csak a jó szórásra, állítsd be a lehető legpontosabban az irányzékot, és teszteld többször is, hogy jó helyen áll e. Semmi esetre sem az elért pontok nagysága legyen a legfontosabb, hanem a jól beállított irányzék!
  Ha egy új eszközt (nyílvessző, kifutó, oldó) szeretnél kipróbálni, csak arra figyelj, hogy miben és mennyire különbözik ez a régitől. Nagy segítség lehet ebben az edzésnaplód. Figyeld meg, jobb, vagy rosszabb ez az eszköz a réginél, jobban, vagy rosszabbul tudsz-e vele lőni.
  Ha az alap mozdulatokat szeretnéd gyakorolni, akkor ne a lőtt pontokra figyelj. Figyelj csak a mozdulatokra, azok tökéletesítésére, ne hagyd, hogy a lőtt pontok értékei befolyásolják a munkádat! Ajánlott ilyen esetekben az üres vesszőfogó…
  Ha viszont a pontokért lősz, akkor azt úgy tedd, hogy már ne kelljen tudatosan figyelned az alapállásra, a horgonyzásra, a tartásra. Ha már beléd idegződött maradéktalanul a mozgás minden fázisa, akkor nyugodt lehetsz abban, hogy csak a célzásra kell figyelned.
  Ha egy konkrét feladatra készülsz (verseny, vadászat), akkor úgy és azt gyakorold, amire majd az adott szituációkban számítani lehet. Ha például teremversenyre készülsz, lődd azt a távot annyiszor, amennyi majd a versenyen kell. Ha vadászni készülsz, és van saját lesed, lődd azt a távot megközelítőleg abból a helyzetből, ahogy azt tenni fogod a vaddal szemben is.
  Csak "úgy" szeretnél lőni párat, mintegy kikapcsolódásként? Rajta, érezd jól magad! De ne várj hatalmas, kimagasló eredményeket, hisz nem azért lősz most, hogy bármi rekordot is megújíts. Lőj addig és úgy, ahogy épp jól esik...

  Ha betartod a fokozatosság elvét, a várva-várt sikerek hamar megérkeznek. De legalább ilyen fontos azt is betartanod, hogy megfogalmazd, mit is szeretnél valóban csinálni.
  Mert ha Te sem tudod, hogy mit szeretnél, akkor nagy a baj…

  - Román P. -

 • репортеръ