li>Лечение детского аутизма в клинике Мардалейшвили тут
 • Коррекция аутизма у детей в больнице тут
 • Vásárlási útmutató

  "Milyen íjat vegyek?" - gyakran hallani ezt a kérdést a leendő íjászoktól.
  De mi is rá a korrekt válasz?
  Hogy milyen íjat vegyél? Hát olyat, amelyik tetszik!

  Ez az egyszerű válasz már-már közhelynek tetszik, de gondoljunk csak bele, hogy mi hogyan vettük az első íjunkat.

  Általában az íjat vásárlók előtt két "út" létezik :
  az egyik, hogy barátja, ismerőse próbálja őt meggyőzni arról, hogy olyan íjat vegyen, mint amilyen neki van. Hisz az a legjobb, nem?
  Általános tévedés. Ami jól működik az egyik ember kezében, az korántsem biztos, hogy ugyanolyan eredményeket fog produkálni a másiknál.
  A másik verzióban valaki megpróbálja az illetőt rábeszélni valamire, hogy az mennyire neki való jószág. Szintén tévedés lehet a dologból, hiszen adott esetben nem mindig lehet biztosan tudni, hogy a leendő íjász milyen képességekkel rendelkezik. Igen-igen mellé lehet fogni ezzel a módszerrel is, ami később akár komoly bajok forrása is lehet.

  Tehát akkor mégis milyen íj legyen az ELSŐ ÍJ? Mint fentebb említettem : az, amelyik tetszik.

  Hidd el, nem botorság.
  Te - legbelül, valahol a tudatod alatt - pontosan tudod, hogy milyen íjat szeretnél, legyen az tradicionális, reflex, csigás, vagy akár számszeríj. Pontosan tudod, mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem. Ha szerencséd van, valaminkor szembetalálkozol ezzel az eszközzel, talán egy bolt polcán, talán egy íjász kezében.
  Ha azt pedig megszerzed, hidd el : olyan érzés, mint egy beteljesült álom...

  Régóta bizonyított tény, hogy az ember csak azt tudja igazán jól művelni, amit valóban szeret. Legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról, ez így működik.
  Miért lenne más ez az íjászatban?

  Ha például autót vásárolunk, először a forma az, ami megragad bennünket. Utána - vagy már a formával egyidőben - megálmodjuk a színét is. A lóerő, a hifi-berendezés, a klíma, és minden egyéb más csak ezután következik.
  Így van ez az íjjal is : csak ha megtetszik valamelyik, azt fogod igazán szeretni. Az alakja, a fajtája, a színe... többi már másodlagos.
  Próbálj csak meg egy ízig-vérig hagyományőrző embert csigás íjjal lövetni. Vagy egy megrögzött technokrata kezébe adj egy tradicionális íjat. Az eredmények magukért beszélnének...

  Végezetül tehát ne csapd be magad : válassz olyan íjat, ami tényleg közel áll a szívedhez. Járj-kelj nyitott szemmel a világban. Lapozgass újságokat, katalógusokat, járd sorra az üzleteket, nézz el versenyekre, beszélgess íjászokkal. Egy nap rátalálsz az íjadra.
  Az első íj, hidd el, mindenkinek egy szerelem. Ebből csak egy lesz mindig : AZ ELSŐ.
  Majd a második, a harmadik, a sokadik íj : az majd olyan lesz, mint egy társ. Azokat majd már egyfajta tapasztalat útján választod ki.

  Merthogy több íjad is lesz majd, az egyszer biztos.
  Nekem elhiheted...

  -Román P.-

  Van más kiút?

  Én mindenki helyében számszeríjat vennék. Rengeteget láttam egy egri szaküzletben. Jó vásárlást!
  KITA DIM ANTA!

  Garancia

  Egy új íjnál szerintem a legtöbben számításba szeretnék venni azt is, milyen garancia jár az íjra. Erről tudnál egy kicsit írni?

  Garancia

  Garancia... ez egy kínos kérdés...

  A törvények értelmében meghibásodás esetén három napon belül ha visszaviszed a kereskedőnek az eszközt, az köteles azt kicserélni.
  Három napon túl viszont a gyártó által meghatározott garancia érvényes. Ebben az esetben a kereskedő csak egyfajta "közvetítő" szerepet lát el : magyarán továbbgurítja a labdát.

  A hazai íjkészítők többség egy évet határoz meg teljeskörű garanciaként.
  Viszont nem árt tisztázni : ez az időpont honnan számít? Onnan, hogy az íj elkészült, vagy onnan, hogy megvásároltuk?

  A garancia minden esetben kiköti azt, hogy csak akkor érvényes, ha az íj nem volt üresen - azaz vessző nélkül - elsütve.
  Ezt azonban egy kitekeredett íj esetében a garancia foganatosításakor igen nehéz bizonyítani.
  Sajnos rengeteg a rossz tapasztalat...

  A technikai íjak esetében - engedtessék meg nekem, hogy nem írok konkrét márkaneveket - a garancia érvényesítése korrekt módon elintézhető a szakboltokban.
  A feltételeket azonban a vásárláskor itt is kötelező tisztázni, a félreértések elkerülése végett!

  Viszont a sok kellemetlen tapasztalat ellenére azért akad követendő, jó példa is : egy delikvens télen, szakadó jeges esőben laminált íjjal versenyzett. Hazaérve meglepetten tapasztalta, hogy az íj lakkozása néhány helyen "megadta magát".
  A gyártó szó nélkü garanciában kijavította a hibát.
  Hiába : a Mester az mester...

  Üdv : RP

 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua